– Vakava sairaus itsellä tai läheisellä aiheuttaa aina pelkoa ja surua. Siksi on lohdullista tietää, että varhaisen toteamisen ja kehittyneiden hoitojen myötä yhä useammat syöpään sairastuneet paranevat. Eivät kuitenkaan kaikki.

– Rintasyöpään sairastuu joka kahdeksas nainen elämänsä aikana. Vuosittain rintasyöpädiagnoosin saa yli 5 000 suomalaista naista.1 Useimmiten rintasyöpä todetaan varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on erittäin hyvä.

– 15-20 %:lla aiemmin hoidetuista potilaista tauti uusiutuu myöhemmin levinneenä rintasyöpänä.2 Tämä tarkoittaa, että syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä. Kehittyneillä hoidoilla potilaiden oireita voidaan lievittää ja taudin etenemistä hidastaa. Parantavaa hoitoa levinneeseen rintasyöpään ei kuitenkaan ole vielä tarjolla.

– Surun keskellä ihmiset saavat lohtua eri asioista. Kyselytutkimuksen mukaan syöpään sairastuneet toivovat läheisiltään erityisesti läsnäoloa ja kuuntelua.3 Lohtua potilaat ja heidän läheisensä voivat saada myös esimerkiksi luonnosta, musiikista ja taiteesta.

– Jokainen rintasyöpä ja potilastarina on erilainen. Lohtua-kukkainstallaation ja siitä toteutetun videon tavoitteena on lisätä tietoisuutta myös levinneestä rintasyövästä, sekä tuoda lohtua sairastuneille ja heidän läheisilleen. Installaation toteuttivat yhteistyössä Roche ja Rintasyöpäyhdistys Europa Donna.

– Lisätietoa rintasyövästä ja sen hoidosta saat osoitteesta www.rintasyopa.fi

 

1 Rintasyöpä. Toteaminen ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim. 5.4.2017. 2 J Mattson ja R Huovinen. Levinneen rintasyövän hoito. Duodecim 2015;131:1033–40. 3 Rochen toteuttama kyselytutkimus. Vastaajina oli 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tiedot kerättiin tutkimusyritys YouGovin kuluttajapaneelissa touko-kesäkuussa 2016.

 

 
Kukkainstallaatio_kuva_1