-

Ensin pelästyin, olin suunniltain.

Roche

Lue Anun tarina omasta ja äidin rintasyövästä

“Äitini Lea sairastui rintasyöpään 49-vuotiaana.

Hän selvisi siitä, mutta muutaman vuoden päästä syöpä uusiutui, eikä äiti kertonut siitä minulle kuin vasta kuukautta ennen kuolemaansa.

Lapsenlapset saivat vielä tietämättömänä tulevasta viettää kokonaisen viikon mummunsa ja pappansa kanssa. Alkusyksystä sitten äiti kuoli. Tuli kova ikävä. Äidin apua olisi tarvittu vielä monta kertaa.

Gynekologiltani ymmärsin, että ‘tyttärelle rintasyöpä voi tulla 5 vuotta äitiä aikaisemmin’. Ja todellakin: 44-vuotiaana löysin saunassa rinnastani patin. Viikon sisällä tutkimuksesta sain tiedon, että kasvain todellakin oli syöpää, mutta onneksi ei-aggressiivista tyyppiä ja poistettavissa. Nyt olen onneksi jo rinnan korjausleikkaus -vaiheessa.

Oma tyttäreni Iina oli minun sairastuessani 24-vuotias ja sanoi heti, että ‘äiti, mä tiedän, että sä selviit’.

Iinalla on nyt jo oma tytär, 2-vuotias Meea. Tietysti huolestuttaa, että miten perinnöllistä tämä on. Iina on tavattoman positiivinen, päättäväinen ja energinen, ja niin tulee olemaan varmaan Meeakin. Mutta sen olen päättänyt, että olen täällä ainakin niin kauan kuin hänen tyttärensä on ohittanut murrosiän. Että jos apua tarvitaan.”

Kuva julkaistu Anu Svenskin ja Iina Porraksen luvalla.

 

ROCHE
Lisää aikaa.